Werkwijze

Fijn om te weten over de groeps- en privecursussen van Liefke dat:

  • Je helemaal jezelf mag zijn samen met je baby
  • Huilen mag, zowel voor baby als ouder(s)/verzorger(s)
  • Je je baby op ieder willekeurig moment mag troosten, precies zoals je thuis gewend bent
  • Het ritme van voeden en slapen aangehouden mag worden
  • Massages rustig worden opgebouwd, altijd lettend op de signalen van je baby
  • Een massage tijdens de eerste les 5 à 10 minuten duurt en elke les wordt uitgebreid naar maximaal 20 à 25 minuten tijdens de laatste les
  • De baby - die nog moet wennen aan de nieuwe omgeving en andere aanwezigen - tijdens de eerste les langzaam, maar niet volledig ontkleed wordt en niet bloot ligt (het rompertje blijft aan)

Aanvullende onderwerpen

Tijdens iedere les bespreken we onderwerpen die te maken hebben met zwangerschap, bevalling en/of ouderschap. Hierbij mag iedereen vrijblijvend ervaringsverhalen inbrengen en vragen stellen. Als je bijvoorbeeld iets kwijt wil over de bevalling, is daarvoor alle ruimte. Als je een zware bevalling hebt gehad, mag daar gerust openhartig over gepraat worden. Ook allerlei situaties en onzekerheden die je ervaart met je baby zijn bespreekbaar. Er zijn geen taboes.

We behandelen vragen die je hebt, zoals:

  • "Wat moet ik doen als mijn baby huilt?"
  • "Kan ik mijn baby teveel verwennen?"
  • "Wat moet ik doen met de goedbedoelde adviezen uit mijn omgeving, die me misschien onzeker maken of die ik anders zie/voel?"

Kortom, het uitwisselen van ervaringen en interactie vormen een rode draad door de lessen, evenals onderlinge erkenning en herkenning.

Basisveiligheid en buikkrampjes

Een van de lessen staat volledig in het teken van basisveiligheid en buikkrampjes. Hiervoor krijg je niet alleen massagetechnieken aangeboden, maar ook andere adviezen en mogelijke behandelwijzen passeren de revue.

Geboorte

Bij het onderwerp geboorte leer je – indien nodig – massagetechnieken of andere technieken die zijn afgestemd op de wijze waarop de bevalling verlopen is. We besteden aandacht aan de manier waarop je om kan gaan met traumatische plekjes die je herkend hebt voor of tijdens de massages. Als je een bevalling met een keizersnede hebt gehad, worden de de massagetechnieken en adviezen ook daarop afgestemd.

Kortom, veel diepgang en aandacht voor belangrijke onderwerpen en specifiek afstemde technieken, adviezen en tips.

Naslag

Alle behandelde massages en belangrijke onderwerpen krijg je mee op papier. Zo kan je thuis alles nog eens rustig nalezen. In totaal bevat de cursusmap 19 pagina's.